Monday, November 11, 2013

TANDANG STORE, AMPANG

some of our titles are now available at Tandang Store at Rumah Api, Ampang. Congrats to them for opening the store specializing in D.I.Y music, zines and merchandises.

Sunday, June 23, 2013

ner 40: Greenwell 'Break Your Shell' CD

Artist(s) Name : Greenwell
Release title: Break Your Shell

Country: Japan
Format: CD
Price: RM20 

Release Date in Malaysia: June 24 2013
Qty Press: 500
Status: Available


Current Qty: 200
Front cover artwork by: Azmal (P.O.H)

Track List:

1) Chapter 2
2) Intro
3) Circle Pit
4) Descendents of the Rising Sun
5) Kamogawa Beach a Summer Drive
6) Genki 24
7) Mr.s Kronenburg
8) Milk
9) Roofie
10) Sledgehammer
11) Jeter


Thursday, June 20, 2013

Kuala Lumpur Zine Fest & Distro Day Out 2013

We're preparing our stuffs for this event. We will have discounts, so do come. Nervhous and Dogma Artistic Guerilla also worked together in putting out t-shirts, tote bags and button with the above design. The quantity will be limited, so try as hard to come to the event.

Time: 10am -6 pm
Venue: MIA Arts Centre (ex Red Bungalow) besides KLCC, behind Pelita Nasi Kandar.

Monday, May 27, 2013

Nervhous Records 1999-2013

Yesterday I announced on facebook that Nervhous Records is dead. To make it official, this is the press statement. There are a few factors;

1. I no longer have interest in releasing bands nor organizing music events. Some people think that I still organize gigs but the true fact is gigs like The Casualties, Anti-Flag that happened recently here were organized by friends especially Apis Red Ink Ent, Amert and Sanchez. I didn't even go to The Casualties gig nor took part in organizing it. The same goes with Anti-Flag, I didn't help anything besides posting the poster to the web. Then I went the show. I rarely go to gigs after marriage (exactly 2 years ago!). I only go to gigs that my band play and gigs held nearby my place. The eagerness of checking out new bands also faded. Maybe jaded. I only listen to the bands and music I've known and liked. Some bands are still hoping to get to be under the label and some still asked when are we going to organize a gig, so it's better to make an official announcement.

2. CDs don't sell well these days. Releasing CDs meaning you have to run from your job to go and print and press the CDs at the plants. It's tiring, furthermore it doesn't sell like it used to be. Certain titles sold very well and sold-out such as Dum Dum Tak's 'Hentikan Penindasan', Always Last's 'Antidotes' and Toxictoy's 'Amazingly Realistic Puke!'. One of the reasons is because I rarely go to gigs, maybe. We still have a lot of stock for other titles.

3. I'm sick. Yes, literally. Both my kidneys are failing since 2006 and it's getting worse every year. I'm constantly seeking for alternative treatments and it costs a lot. So, if running a record label consume time and money plus not enough in return, it's better to stop and have more rest and pray to God for recovery.

4. Family. Need to spend more time with the young family especially on weekends. Plus need to commit with day job since you don't wanna get fired because you're always away printing and pressing CDs. Distro still running though because I can run to the post office for awhile during office hours.

Somehow, we still have two releases coming out soon. Green Well's 'Break Your Shell' CD and Brayok's 'Let's Go!' CD. Both CDs will be pressed limited to 500 pcs only. Green Well is from Japan and playing ska punk. They're playing a show in KL this Monday. Check them out.

I still stock zines, and do CD trades and sell them online and at some events. I still love reading zines and read about punk rock and manage a blog about zines http://bedroompublishers.blogspot.com

Thanks to everyone who helped me out a lot especially Shah (Jellybelly), Amert, Sanchez, Tobek, Shahrizal, Apis, Shaun, Fazri, Tim, Napi, Salman, Fara, Joe Kidd, Aniq, Khabir and there are hundreds more name to thank. It was a good roller coaster ride, making a lots of friends and learning things (and masam-masam muka, puak-puak too!).

Nizang
28/5/2013 

Wednesday, February 27, 2013

Interview: fAdeDfacE




Cerita sikit tentang CD demo yang baru dikeluarkan, banyok laku? Guane feedback?

Madi: Aku nok kena tulis kut Tranung ke kut bahasa luor ni..? Hehe…campur-campurlah ya. Ok ini ialah demo kedua fAdeDfacE berjudul ‘Flying to the Moon’ setelah hampir 20 tahun mendiamkan diri. Ada enam lagu semuanya, ‘Perjuangan’, ‘Flying to the Moon’, ‘Terima Kasih’, ‘Rasuah’, ‘Anak Merdeka’ dan ‘Don’t Know’ (cover dari Carburetor Dung). Lagu ‘Don’t Know’ dinyanyikan oleh Shahlan. Jualan doklah hebat sangat, bolehlah buat beli megi enam peket, haha. Tak kisah sangat pasal jualan, yang kitorang bagi free pun ada. Yang penting kita nak perjuangkan muzik kitorang.

fAdeDfacE ni kalau dok silap band lama dari dungun, band Madi Cong, bakpe dibuat balik. Rasanya line-up lain? Bakpe dok buat band baru je dengan nama baru?

Madi: fAdeDfacE kalau ikut surat beranak dilahirkan di Dungun antara tahun 1991-1992. Memang band lama, ahli-ahlinya pun muda remaja sesangat. Hehe, aku buat balik band ni antara sebab-sebabnya;

1. Aku masih terus menulis lagu untuk fAdeDface walaupun band tak aktif.
2. Aku nak aktif balik dalam scene sebab dah lama aku tinggalkan scene ni.
3. Dahlah tu..aku takde idea dah nak tulis apa. Line-up original tinggal aku seorang sajalah. Masa mula reform dulu, tahun 2010, Lan (ex-Carburetor Dung) join on bass dan Nen (Picagari) join on drums. Tapi lepas tu Nen left the band. Latest line-up skarang; Aku (guitar/Vox), Zali (guitar), Lan (bass) & Rossi (drums). Buat band baru? Malaslah, kalau buat pun mungkin band projek sajalah. Tapi malaslah nak ada banyok2 band ni, buat pening kepala saja, hehe.

Cerita sikit tentang band fAdeDfacE yang dulu, tentang line-up...apa yang sempat dilakukan?

Madi: Alamak! Macam dah terjawab je kat atas, hehe. Aku tambah sikit ya. Line-up asal; Aku (guitar/vox), Aya (bass) dan Faizal (drums). Dengan line-up ni kitorang sempat release demo pertama berjudul ‘Not Any of Us’, ada 10 lagu semuanya. Masa tu kaset dubbing sajalah. Cover pun main fotostat saja. Salah satu lagu dari demo tersebut dimuatkan didalam Aedes Zine Compilation iaitu lagu ‘Change in My Life’

Kalau buleh cerita sikit pasal scene kat tempat fAdeDfacE dulu, di Dungun, Kuala Terengganu, dll...

Madi: Scene? Masa tu tak banyak band-band underground ni. Gig pun tak banyak, movement memang slow do’oh lah. Kalau nak carik scene yang betul-betul hidup masa tu kenalah pergi KL. Aku masa tu pun, lepas release demo pertama tu aku sambung belajar di Sarawak. So, tak banyak cerita yang aku tahu tentang scene di Dungun masa tu. Baju fAdeDfacE pun aku sempat buat dua helai saja. DIY cara lama, tapi ada jugalah kitorang main beberapa kali sekitar Kuala Terengganu. Jualan demo aku serahkan pada member aku Keytook. Dia yg uruskan jualan demo tu. Berdasarkan apa yang dia cerita pada aku boleh tahanlah jualan demo tu. Katanya banyak feedback datang dari geng-geng Johor. Baru-baru ni pun ada member aku di JB kata dia masih ada demo tu, itu sajalah pun sejarah fAdeDfacE yang tak seberapa ni.

Apa beza line-up dulu dengan line-up sekarang?

Madi: Jenuh gok aku nak jawab ni, hehe. Line-up dulu dengan sekarang tak banyok beza pun sangat. Cuma dulu kitorang budak-budak lagi. Aku suka band members yang kepala ngam. Kalau terer sangat pun tapi kepala tak ngam, tak guna jugok. Muzik fAdeDfacE ni simple je, tak perlu skills yang power-power sangat. Tak perlu solo yang berapi…tak perlu gejet yang bertimbun tu. Aku rasa macam dok jawab soalan je, haha.

Dulu Madi Cong ada main dengan band indie, Cloudy?...Betul ke? Mana pergi line-up band tu?

Madi: Bukan Cloudy, aku pernah main dengan band Mr Wilson’s Garden. Band ni band projek gabungan dari ahli-ahli dari band-band genre yang berbeza; Charles – guitar/vox (Nice Stupid Playground), aku – guitar (fAdeDfacE ), Andy - bass (Scum) dan Apai - drums (band Rock). Kitorang sempat rakam dua lagu untuk CD compilation dibawah label Pony Canyon 'Underground Chronicles', tapi masa tu Charles dah tak bersama kami sebab masa tu juga dia tengah sibuk dengan band dia Nice Stupid Playground. Line-up masa tu; Aku, Andy & Iwan (replaced Apai on drums). Line-up ni masih ada cuma dah tak aktif. Muzik kitorang banyak terpengaruh dengan Borneo Indie style. Lain macam sikit sentuhan Indie diorang, best!

Macam mana mung got into punk rock? Band apa yang pertama sekali dengor?

Madi: Aku mula terpengaruh dengan punk ni masa aku duduk di Kg Ladang dulu. Set-set punk ramai di Kg Tanjung dan Kg Ladang. Joe Kidd pun banyak bawak pengaruh punk ke Terengganu. Masa tu aku layan The Ramones, The Macc Lads, Anti-Nowhere League, GBH, Sex Pistols. Carburetor Dung pun. Tak banyak sangat pun aku layan. Tapi Ramones banyaklah mempengaruhi lagu-lagu fAdeDfacE masa tu.

Bakpe Shahlan buleh berminat nak join Fadedface?

Madi: Macam ni…aku sms Joe Kidd menyatakan hasrat aku nak reform fAdeDfacE. Joe bagitahu Shahlan, lepas tu Shahlan call aku terus jadi. Selebihnya suruh Shahlan jawab sendiri…

Lepas keluor C. Dung, ada main mana-mana band atau sebarang projek muzik?

Shahlan: Lama sangat boh cerita ni, banyok lupa. Setakat aku ingat that era, lepas keluar dari Carburetor Dung aku ada join dua band; Basic Rights (hardcore) and Unnormal Human Genetic (Punk Rock) dan lepas tu, teruh pencen boh. Aktiviti lain banyak sangat.

Kenapa cover lagu 'Don't Know' tidak lagu-lagu lain dalam katalog Dung?

Madi: Lan jawab, aku jawab sikit…lagu ni sebenarnya best, lirik dia pun best. Pada aku kitorang nak angkatkan balik lagu ni. Tapi kitorang buat dengan version kami sendiri. Lagi pun ada fans yang rindukan suara Shahlan...hehe.

Shahlan: 'Don't know' adalah lagu favourite aku dari album pertama Carburetor Dung selain lagu 'Boo Hoo Clapping Song' yang mana aku rasa dah 'komersial' sangat dalam underground scene. Lagipung melodi lagu tu personally kena dengan stail fAdeDfacE sekarang...ke guane Madi?


Apa beza main dengan Dung dengan main dengan Fadedface (dr apa-apa segi)...

Shahlan: Tak banyak perbezaan aku rasa dua bands ni; still dalam roots yang sama. Cuma genre yang berlainan. Dengan C. Dung ada lebih memori samada dari segi shows, relationships dan scenario underground scene at that time. Lagipung dengan fAdeDfacE aku masih baru lagi, hehe. Bereh boh.

Rasanya drummer korang pun orang lama, ada band sebelum ni...macam mana boleh ajak beliau ke dalam kem Fadedface...

Madi: Ni drummer dulu ni, Nen memang orang lama. Aku kat sekolah lagi dia dah start main di gigs. Dulu dia drummer Picagari. Tak lama dia join fAdeDfacE, tapi memang banggalah dapat main dengan Nen. Lan ada benda-benda nok tamboh dok?

Pesanan pantas pada pembaca zine ni. Terima kasih...

Madi: Keep on supporting the scene and the route of all music, Punk Rock music…our demo is on sale for just RM6. Dapatkan di gig-gig yang kami ada atau like our page at www.facebook.com/fAdeDfacEband & contact us.